Najbolja vikend odredišta za romantični bijeg u Bosni i Hercegovini

Najbolja vikend odredišta za romantični bijeg u Bosni i Hercegovini

You are currently viewing Najbolja vikend odredišta za romantični bijeg u Bosni i Hercegovini
romanticni vikend u bih

Bosna i Hercegovina je nevjerojatno bogata prirodnim ljepotama, kulturnim naslijeđem i skrivenim kutcima idealnim za vikend bijeg s voljenom osobom. Bez obzira na to jeste li ljubitelji prirode, historijskih znamenitosti ili uživanja u miru i tišini, ova zemlja nudi raznolike destinacije koje će vas i vašu djevojku oduševiti. U nastavku donosimo nekoliko prijedloga gdje otići za romantičan vikend u BiH.

1. Jezero Boračko

Boračko jezero, smješteno u blizini Konjica, jedno je od najpopularnijih jezera u BiH. Ovo mjesto nudi savršen spoj opuštanja i avanture. Okruženo planinama, jezero je idealno za šetnje, kupanje ljeti ili jednostavno opuštanje na obali. Za aktivne parove, tu su i mnogobrojne planinarske staze, a možete se okušati i u raftingu na rijeci Neretvi, koja prolazi nedaleko od jezera.

Za smještaj možete birati između kampova uz jezero, planinskih koliba ili privatnih apartmana. Večernje šetnje uz jezero uz zalazak sunca pružit će romantičnu atmosferu koja će vaš vikend učiniti nezaboravnim.

2. Mostar

Mostar je jedno od najromantičnijih mjesta u Bosni i Hercegovini. Grad je poznat po svom Starom mostu, jedinstvenom spoju kulture i historije. Uživajte u šetnji starim gradom, prošetajte kaldrmom, posjetite Kujundžiluk – ulicu starih zanata, i provedite ugodno vrijeme u nekom od brojnih kafića uz Neretvu.

Noćni ugođaj u Mostaru je posebno romantičan, a možete se opustiti uz večeru u restoranima s pogledom na Stari most i rijeku Neretvu. Također, posjet Blagaju, derviškoj tekiji smještenoj uz rijeku Bunu, može dodatno obogatiti vaš boravak u ovom predivnom dijelu Hercegovine.

3. Jajce

Grad Jajce nudi kombinaciju historije, prirode i opuštanja. Ovaj mali grad poznat je po impresivnim vodopadima, kao i po srednjovjekovnoj tvrđavi koja dominira nad gradom. Vodopad Pliva, smješten u samom srcu Jajca, pruža jedinstvenu priliku za romantične trenutke.

U blizini Jajca nalaze se i Plivska jezera, gdje možete iznajmiti čamac, prošetati uređenim stazama ili posjetiti stare mlinice. Ovo je savršeno mjesto za opuštanje i uživanje u prirodnom okruženju, daleko od gradske vreve.

4. Trebinje

Trebinje, smješteno na jugu Hercegovine, često se naziva jednim od najsunčanijih gradova u BiH. Ovaj šarmantni grad, s mediteranskim šarmom, idealan je za miran vikend bijeg. Prošetajte starim gradom, uživajte u kafićima uz rijeku Trebišnjicu i posjetite čuveni Arslanagića most.

U blizini Trebinja nalazi se i manastir Tvrdoš, poznat po svojim vinogradima i domaćem vinu, pa ljubitelji vina mogu uživati u degustaciji. Zbog svoje blizine granici, Trebinje je savršen izbor ako želite kombinirati posjet i BiH i obalu Jadranskog mora, jer je Dubrovnik udaljen samo 30-ak minuta vožnje.

5. Vrelo Bosne

Ako tražite mjesto bliže Sarajevu, Vrelo Bosne je idealna destinacija za vikend bijeg. Ova prirodna oaza, smještena na Ilidži, nudi mirne staze kroz šumu, male mostiće i bistre izvore rijeke Bosne. Romantična vožnja fijakerom kroz aleju starih platana ili piknik uz izvore rijeke savršeni su načini za provesti vrijeme s voljenom osobom.

Ovdje možete uživati u svježem zraku, opustiti se uz zvuk vode i provesti dan u prirodi, a navečer se vratiti u Sarajevo i iskusiti sve čari noćnog života glavnog grada.

6. Etno selo “Stanišići”

U blizini Bijeljine nalazi se etno selo “Stanišići”, koje predstavlja jedinstvenu kombinaciju tradicije i luksuza. Selo je izgrađeno u stilu starog bosanskog sela, s drvenim kućicama, jezerima i malim mostovima, što ga čini savršenim za romantičan vikend. Osim uživanja u šetnjama kroz selo, možete se opustiti u luksuznim spa centrima i restoranima koji nude autentičnu lokalnu kuhinju.

Za one koji žele više aktivnosti, kompleks nudi i brojne sportske sadržaje, bazene i wellness centre. Stanišići su idealni za parove koji žele kombinirati tradiciju s modernim komforom.

7. Prokoško jezero

Smješteno na planini Vranici, Prokoško jezero je jedno od najskrivenijih dragulja Bosne i Hercegovine. Ovo jezero, okruženo planinskim kolibama i bogatom prirodom, idealno je za one koji žele pobjeći od civilizacije i uživati u čistom planinskom zraku i miru.

Pješačenje do jezera, posjeta tradicionalnim pastirskim kolibama, i uživanje u lokalnim specijalitetima, poput domaćeg sira i kajmaka, učinit će ovaj vikend nezaboravnim. Ovdje ćete se osjećati potpuno izolirano od svakodnevnih briga i stresa, što će pružiti idealnu priliku za opuštanje i ponovno povezivanje s voljenom osobom.

8. Štrbački buk i Nacionalni park Una

Za parove koji vole avanturu i prirodu, Nacionalni park Una i vodopad Štrbački buk predstavljaju savršen izbor. Smješten u blizini Bihaća, ovaj park nudi mnogobrojne staze za šetnju, vožnju biciklom, a tu su i mogućnosti za rafting.

Vodopadi Una su među najljepšim u regiji, a posjeta ovom dijelu BiH donosi mir i spokoj. Uživajte u pikniku uz zvuke rijeke Une ili posjetite tradicionalne restorane s lokalnim delicijama.

9. Međugorje

Ako ste u potrazi za duhovnim mirom i introspektivnim vikendom, Međugorje je pravo mjesto za vas. Ovaj sveti grad, jedno od najpoznatijih hodočasničkih odredišta u svijetu, pruža mirnu i kontemplativnu atmosferu.

Osim posjeta Brdu ukazanja i drugim religijskim lokacijama, možete uživati u dugim šetnjama kroz prirodu i istraživanju okolnih vinograda. Vinska tura po ovom dijelu Hercegovine također može biti savršen dodatak vikendu.

Zaključak

Bosna i Hercegovina nudi pregršt romantičnih i skrivenih destinacija za parove koji žele provesti kvalitetno vrijeme zajedno. Bilo da ste ljubitelji prirode, avanture, historije ili jednostavno želite opuštanje, svaki od ovih prijedloga nudi poseban ugođaj i priliku da stvorite nezaboravne trenutke s voljenom osobom. Sa svojim bogatstvom prirodnih ljepota, kulturnim naslijeđem i gostoprimstvom, Bosna i Hercegovina je idealna destinacija za romantičan vikend bijeg.

Leave a Reply