Kako odabrati pancerice za skijanje?

Kako odabrati pancerice za skijanje?

You are currently viewing Kako odabrati pancerice za skijanje?
pancerice za skijanje

Mnogi skijaši bilo početnici ili čak i neki iskusniji su redovno u dilemi oko odabira pancerica za skijanje. Mi ćemo Vam pomoći kako da odaberete prave pancerice.

Najvažnija pravila oko izbora skijaških pancerica su: veličina, širina i tvrdoća. Veličinu skijaških pancerica označava Moindo Point ljestvica, a ona predstavlja veličinu stopala izraženog u centimetrima.

Pogrešan odabir skijaških pancerica može vas dovesti do neugodnih iskustava i neželjeni efekata poput žuljeva, grčeva, trnaca.

Druga važna stvar kod odabira pancerica je širina vašeg stopala, svako stopalo se razlikuje u širini, visini i obimu, tako da trebate izabrati model koji je prilagođen za vaše stopalo. Ako vam oblik pancerica ne odgovara ne nekom mjestu, možete riješiti problem brušenjem, istezanjem i drugim postupcima koji će pancerice prilagoditi za vas.

Skijaške pancerice se dijele u tri osnove širine: uske, srednje široke i široke.

Treće poglavlje kod izbora je tvrdoća (FLEX) skijaških pancerica. Pri odabiru tvrdoće morate uzeti u obzir vaše skijaške sposobnosti, agresivnost na skijama i tjelesnu konstituaciju.

Veći, jači i bolji skijaši trebaju što čvrpće pancerice s višim flexom, što im daje veću sigurnost i kontrolu skija.

Za slabije skijaše i tek početnike su najbolji izbor pancerice sa manjom tvrdoćom. Meke pancerice veće savitljivosti, a to podrazumijeva flex 70 do 80 (za početnike i lakše skijaše). Srednje tvrde pancerice koje su flex 80 do 100 su pogodne za bolje skijaše. Tvrde pancerice sa flex 100 do 130 su namjenjene za vrhunske skijaše.

Leave a Reply