Park prirode Blidinje krije čarobno jezero, duboki kanjon i prekrasne vidikovce

Park prirode Blidinje krije čarobno jezero, duboki kanjon i prekrasne vidikovce

You are currently viewing Park prirode Blidinje krije čarobno jezero, duboki kanjon i prekrasne vidikovce
blidinje

Na samo sat i pol vožnje od jadranske obale, u sjevernoj Hercegovini, unutar središnjih Dinarida, smješten je jedan od najljepših prirodnih rezervata u Bosni i Hercegovini – Park prirode Blidinje. Ovaj park, osnovan 1995. godine, pruža posjetiteljima nevjerojatan spoj planinskih pejzaža, bogatog biljnog i životinjskog svijeta te kulturnih i povijesnih znamenitosti. Blidinje se prostire na području između gradova Posušja, Tomislavgrada, Prozora-Rame, Jablanice i Mostara, nudeći posjetiteljima priliku za ljetni i zimski odmor, uživanje u čistoj prirodi i aktivnostima na otvorenom.

Geografski položaj i kanjoni

Park prirode Blidinje omeđen je impresivnim kanjonima i planinskim masivima. Na sjeveru ga čuva kanjon Doljanke, dok s istoka teče moćna rijeka Neretva. Sa juga se uzdižu litice kanjona Drežanke, dok zapadna granica parka pripada impresivnim obroncima planine Vran. Ove prirodne granice stvaraju spektakularne vidikovce koji posjetiteljima omogućavaju da uživaju u panoramskim pogledima na planinske masive, guste šume i kristalno čisto Blidinjsko jezero.

Blidinjsko jezero – “plavo gorsko oko”

Najveća atrakcija ovog parka je zasigurno Blidinjsko jezero, po kojem je Park prirode Blidinje i dobio ime. Ovo čarobno jezero leži na nadmorskoj visini od 1.184 metra, u središnjem dijelu parka, između planinskih masiva Čvrsnice i Vrana. Sa svojim prostranim vodama, Blidinjsko jezero privlači posjetitelje tokom cijele godine, bilo da uživaju u njegovoj mirnoj površini ljeti, ili u zaleđenom jezeru zimi, što je posebno atraktivno za ljubitelje fotografije.

Blidinjsko jezero ima maksimalnu dubinu od četiri metra, dok je prosječna dubina tek jedan metar. Unatoč svojoj plitkoći, jezero je izuzetno važno za ekosistem cijelog područja, pružajući dom brojnim vrstama ptica i riba. Posjetitelji ga često nazivaju i “plavim gorskim okom” zbog njegove kristalne plave boje koja se reflektira iz planinskog okruženja.

Osim Blidinjskog, u parku se nalaze još četiri manja jezera: Čvrsničko, Ledeno, Crepulja i Črljenak. Svako od ovih jezera pruža poseban ugođaj i privlači posjetitelje svojim ljepotama i čistoćom.

Bogat biljni i životinjski svijet

Blidinje nije poznato samo po svojim pejzažima, već i po izuzetno bogatom biljnom i životinjskom svijetu. Najveće stanište bjelokorog bora munike, poznatog i kao bosanski bor, nalazi se upravo ovdje. Ova endemična vrsta drveća prilagođena je surovim planinskim uvjetima i predstavlja simbol otpornosti prirode ovog područja.

Osim munike, Blidinje je dom za razne druge biljne vrste, uključujući divlje cvijeće, trave i šumske biljke koje bujaju u proljeće i ljeto, stvarajući nevjerojatan spektar boja. Šume Blidinja naseljavaju brojne životinjske vrste poput srna, divokoza, medvjeda i vukova, a ljubitelji ornitologije mogu uživati u promatranju raznih vrsta ptica, uključujući rijetke grabljivice.

Rekreacija i turizam u Blidinju

Park prirode Blidinje nudi brojne aktivnosti za ljubitelje prirode i avanture. Planinarenje je jedna od najpopularnijih aktivnosti, jer park obiluje stazama koje vode kroz šume, uz planinske masive, sve do vrhova planina Čvrsnice i Vrana. Ove planine pružaju nevjerojatne vidike i čine Blidinje savršenim mjestom za ljubitelje aktivnog odmora.

Zimi, Blidinje postaje prava zimska bajka s brojnim stazama za skijanje, bordanje i sanjkanje. Ski-centar Risovac nudi odlične uvjete za skijaše svih razina, dok oni koji preferiraju mirniji odmor mogu uživati u snježnim šetnjama ili se opustiti uz toplu čokoladu u jednoj od planinskih koliba.

Ljeti, jezero i planine nude prilike za kampiranje, ribolov, biciklizam i istraživanje prirodnih ljepota. Posjetitelji mogu istraživati skrivene kutke parka, otkrivajući netaknute šume, prostrane livade i kristalno čiste potoke.

Kulturna i povijesna baština Blidinja

Osim prirodnih ljepota, Blidinje je bogato i kulturno-povijesnim znamenitostima. U okolici parka nalaze se brojni stećci, srednjovjekovni nadgrobni spomenici, koji su danas pod zaštitom UNESCO-a. Ovi stećci svjedoče o bogatoj povijesti ovog kraja i intrigiraju posjetitelje svojom misterioznošću i umjetničkom vrijednošću.

Park prirode Blidinje je pravi dragulj sjeverne Hercegovine, koji pruža jedinstveno iskustvo u svakom godišnjem dobu. Njegove prirodne ljepote, uključujući Blidinjsko jezero, impresivne kanjone i nevjerojatne vidikovce, privlače sve više posjetitelja koji traže bijeg u netaknutu prirodu. Bilo da ste ljubitelj planinarenja, skijanja ili jednostavno želite uživati u miru i tišini ovog planinskog raja, Blidinje je destinacija koja vas neće ostaviti ravnodušnim.

Leave a Reply