Najpopularnije rijeke i jezera u BiH za kupanje

Najpopularnije rijeke i jezera u BiH za kupanje

You are currently viewing Najpopularnije rijeke i jezera u BiH za kupanje
trebizat

Bosna i Hercegovina obiluje prirodnim ljepotama koje privlače ljubitelje prirode i avanturiste. Među najomiljenijim destinacijama, posebno tokom toplih ljetnih mjeseci, nalaze se brojne rijeke i jezera koje nude osvježenje, rekreaciju i prekrasan krajolik. Ovdje su najpopularnija mjesta za kupanje koja vrijedi posjetiti ako želite uživati u čistoj vodi, predivnoj prirodi i mirnoj atmosferi.

1. Neretva

Rijeka Neretva, poznata po svojoj smaragdnozelenoj boji i čistoći, izvire u planinskom dijelu Bosne i Hercegovine, a proteže se kroz Mostar i završava u Jadranskom moru. Neretva je omiljena destinacija za kupanje, a jedna od najpopularnijih lokacija je Buna kod Mostara, gdje rijeka pruža idealne uvjete za osvježenje tokom ljetnih mjeseci. Osim kupanja, Neretva je poznata i po rafting turama, koje privlače ljubitelje adrenalina iz cijelog svijeta.

2. Jablaničko jezero

Jablaničko jezero je jedno od najvećih i najpopularnijih jezera u Bosni i Hercegovini, smješteno između Konjica i Jablanice. Ovo umjetno jezero, nastalo pregrađivanjem rijeke Neretve, pruža savršene uvjete za kupanje, ribolov, vožnju čamcem i druge aktivnosti na vodi. Jablaničko jezero ima nekoliko uređenih plaža i vikendica, što ga čini idealnim mjestom za jednodnevne ili vikend izlete.

3. Prokoško jezero

Smješteno na planini Vranici, blizu Fojnice, Prokoško jezero je jedno od najljepših gorskih jezera u Bosni i Hercegovini. Ovo jezero na nadmorskoj visini od 1,636 metara pruža jedinstven doživljaj kupanja u čistoj, hladnoj planinskoj vodi. Iako temperatura vode može biti prilično niska, Prokoško jezero je popularno među onima koji traže mir, čistu prirodu i jedinstven doživljaj. Okruženo je tradicionalnim drvenim kolibama i planinskim pašnjacima, što daje poseban šarm ovoj destinaciji.

4. Boračko jezero

Boračko jezero je prirodno jezero smješteno u podnožju Prenja, nedaleko od Konjica. Poznato je po kristalno čistoj vodi, koja je ljeti dovoljno topla za kupanje. Boračko jezero popularno je među porodicama, kampistima i mladima koji traže bijeg u prirodu, a pruža mogućnost za razne aktivnosti poput plivanja, kajakarenja i kampiranja. Osim toga, oko jezera se nalaze kampovi i vikendice, što omogućava duži boravak i potpuno uživanje u prirodnim ljepotama ovog kraja.

5. Drina

Rijeka Drina je jedna od najvažnijih i najdužih rijeka u Bosni i Hercegovini, a pruža se kroz predivne pejzaže od Višegrada do Zvornika. Posebno je popularna za kupanje kod Višegradskog jezera, gdje je voda čista i dovoljno topla tokom ljeta. Drina je također omiljena destinacija za rafting, a njena mirna obala privlači brojne posjetitelje tokom ljeta. Perućac, na granici sa Srbijom, također je jedna od poznatih destinacija na Drini, gdje jezero i rijeka formiraju predivno područje za kupanje i rekreaciju.

6. Modračko jezero

Modračko jezero, smješteno između Tuzle i Lukavca, jedno je od najvećih umjetnih jezera u BiH. S obzirom na svoju veličinu i dostupnost, jezero je omiljeno među lokalnim stanovništvom, ali i posjetiteljima iz drugih dijelova zemlje. Modračko jezero nudi razne aktivnosti poput plivanja, vožnje čamcem i ribolova, a uz obalu se nalaze brojne plaže i restorani. Posebno je popularno među porodicama koje traže jednostavan način za bijeg iz urbanog života.

7. Plivsko jezero

Plivsko jezero, smješteno u blizini Jajca, jedno je od najpoznatijih prirodnih jezera u Bosni i Hercegovini. Ovo jezero poznato je po svojoj predivnoj, mirnoj vodi i bogatom ribljem fondu. Pored Plivskog jezera nalaze se i poznati Vodopadi Jajce, što ovu destinaciju čini savršenim mjestom za one koji žele spojiti prirodu, povijest i rekreaciju. Na jezeru se mogu unajmiti kajaci i čamci, a ljeti je popularno za plivanje zbog ugodne temperature vode.

8. Šatorsko jezero

Šatorsko jezero smješteno je na planini Šator, blizu Bosanskog Grahova, i jedno je od najljepših planinskih jezera u zemlji. Okruženo planinskim vrhovima i zelenim livadama, ovo jezero nudi idealno okruženje za kupanje i uživanje u prirodi daleko od gužve. Voda u Šatorskom jezeru je hladna i kristalno čista, što privlači avanturiste i ljubitelje prirode. Osim kupanja, posjetitelji mogu uživati u planinarenju i istraživanju okolnih planinskih staza.

9. Ramsko jezero

Ramsko jezero je jedno od najslikovitijih jezera u Bosni i Hercegovini, smješteno u općini Prozor-Rama. Jezero je umjetno, ali njegova smaragdnozelena voda i predivni pejzaži čine ga izuzetno atraktivnim za posjetitelje. Ramsko jezero je idealno za plivanje, vožnju čamcem i ribolov. Okruženo planinskim krajolikom, pruža nevjerojatne mogućnosti za fotografiranje i uživanje u prirodi.

10. Trebižat

Rijeka Trebižat je jedna od najljepših rijeka u Hercegovini, poznata po svom vodopadu Kravica, koji se često uspoređuje s mini verzijom Niagarinih vodopada. Ovo područje je pravi mali raj za kupanje, a kristalno čista voda i vodopadi privlače posjetitelje iz cijele zemlje i regije. Osim kupanja, posjetitelji mogu uživati u pikniku, vožnji čamcem i istraživanju prirodnih ljepota ovog područja.

Bosna i Hercegovina nudi veliki izbor rijeka i jezera koja su savršena za kupanje i rekreaciju. Od gorskih jezera sa svježom planinskom vodom do rijeka s uređenim plažama i popularnih jezera s raznim sadržajima, svatko može pronaći savršeno mjesto za bijeg u prirodu. Bilo da tražite avanturu, relaksaciju ili obiteljski izlet, prirodna bogatstva BiH zasigurno će vam pružiti nezaboravno iskustvo.

Leave a Reply