Home Ostale planine u BiH Planina Prenj u BiH

Planina Prenj u BiH

28
0
prenj planina
prenj planina

Planina Prenj je jedan od najupečatljivijih i najljepših planinskih masiva u Bosni i Hercegovini. Nalazi se u jugozapadnom dijelu zemlje, u blizini grada Mostara, i svojim impresivnim vrhovima i planinskim pejzažima privlači brojne turiste i ljubitelje prirode.

Planina Prenj se prostire na oko 1000 kvadratnih kilometara, a njen najviši vrh je vrh Zelena glava koji se uzdiže na visinu od 2155 metara. Osim Zelene glave, na Prenju se nalazi još nekoliko značajnih vrhova, kao što su Osobac (2099 m), Otiš (2099 m), and Lupoglav (2048 m).

Ono što je posebno zanimljivo na planini Prenj su njene planinske staze, koje vode kroz raznolike krajolike i pružaju nezaboravno iskustvo planinarenja. Jedna od najpopularnijih staza vodi do vrha Zelena glava, i pruža prekrasan pogled na okolne planine, rijeke i jezera. Staza je duga oko 12 kilometara, a zahtijeva od planinara dobru kondiciju i iskustvo.

Pored Zelene glave, na Prenju se nalazi i planinarski dom “Jezerce”, koji je idealno mjesto za odmor i opuštanje nakon napornog planinarenja. Dom nudi smještaj i hranu, te predstavlja popularnu destinaciju za planinare i izletnike.

Međutim, priroda planine Prenj nije samo ljepota njenih vrhova i staza. Na njoj se nalazi i nekoliko rijeka i jezera, koja predstavljaju izvor pitke vode za okolna sela. Najpoznatija jezera na Prenju su Boračko i Blidinje jezero, koja su poznata po svojoj kristalno čistoj vodi i okruženju netaknute prirode.

Pored planinarenja, na Prenju se mogu prakticirati i drugi vidovi aktivnosti u prirodi, kao što su biciklizam, planinski biciklizam, ribolov, te skijanje i snowboarding zimi. U blizini Prenja nalazi se i grad Mostar, koji nudi raznoliku kulturnu i povijesnu ponudu za turiste.

Ipak, uprkos svojoj ljepoti, planina Prenj je dosta nerazvijena u turističkom smislu, i često je zanemarena od strane države i lokalnih vlasti. Mnogi turisti se žale na nedostatak osnovne infrastrukture i znakova na planinskim stazama, što može učiniti planinarenje na Prenju opasnim za manje iskusne planinare.

Ipak, uprkos nedostatku turističke infrastrukture, planina Prenj je mjesto koje vrijedi posjetiti za sve ljubitelje prirode i planina. Njena netaknuta priroda, raznoliki krajolici i impresivni vrhovi, nude jedinstveno iskustvo za sve koji se odluče istražiti ovaj planinski masiv.

Osim toga, na Prenju se mogu pronaći i tragovi bogate historije i kulture ovog kraja. Naime, na planini se nalaze ostaci rimskih naselja, srednjovjekovnih utvrda i katoličkih crkvi. Mnogi od ovih spomenika su zapušteni i prepušteni zubu vremena, te su idealni za istraživanje za sve one koji su zainteresovani za historiju i arheologiju.

Planina Prenj predstavlja i izvor predivne prirode i biodiverziteta. Ovdje se mogu pronaći rijetke i ugrožene vrste biljaka i životinja, kao što su rijetki primjerci divljeg kozoroga, koji su ovdje sačuvali svoj prirodni habitat.

Na kraju, valja napomenuti da planina Prenj predstavlja idealnu destinaciju za sve ljubitelje prirode, a posebno za planinare koji žele istražiti netaknutu prirodu Bosne i Hercegovine. Planina Prenj je svakako mjesto koje vrijedi posjetiti, te pružiti sebi nezaboravno iskustvo planinarenja, ali i upoznavanja jednog od najljepših i najzanimljivijih dijelova naše zemlje.