Home Upoznaj Bosnu i Hercegovinu Posjetite Boračko jezero prirodno čudo planine Prenj

Posjetite Boračko jezero prirodno čudo planine Prenj

197
0
Boracko jezero
Boracko jezero

Boračko jezero, smješteno na predivnoj planini Prenj u Bosni i Hercegovini, predstavlja pravi dragulj prirode. Ovo jezero, koje se proteže dužinom od približno 750 metara i širinom od otprilike 400 metara, spada među najveća jezera u ovoj zemlji. Nalazi se na nadmorskoj visini od 404 metra te je okruženo spektakularnim planinskim pejzažima.

Pristup Boračkom jezeru je relativno jednostavan. Smješteno je na putu iz Konjica prema Glavatičevu, što ga čini lako dostupnim za posjetitelje. Put do jezera vodi kroz slikovite planinske predjele i pruža priliku za uživanje u prirodnim ljepotama ovog područja.

Jezero je omiljena destinacija za ljubitelje prirode i ribolova. Udruženje sportskih ribolovaca iz Konjica gazduje jezerom, a ribolovci se često okupljaju na ovom čarobnom mjestu kako bi lovili ribu i provodili vrijeme u mirnom okruženju. Dozvole za ribolov mogu se kupiti na samom jezeru po cijeni od 20 KM zbog statusa posebnog revira, što ga čini izuzetno privlačnim za ribolovce.

Što se tiče ribljeg fonda, Boračko jezero nudi raznolike mogućnosti za ribolov. U jezeru možete pronaći potočnu pastrmku, ubačene kalifornijske pastrmke te ubačenog šarana. Posebno je impresivan šaran, koji može postići kapitalne veličine. Najveći ulovljeni šarani težili su između 20 i 35 kilograma, čineći Boračko jezero iznimnim mjestom za one koji traže izazov u ribolovu.

Osim ribolova, Boračko jezero nudi prekrasne prilike za opuštanje i rekreaciju u prirodi. Posjetitelji mogu uživati ​​u šetnjama oko jezera, pikniku na obali ili jednostavno promatranju divlje flore i faune koja okružuje jezero.

Boračko jezero predstavlja izvanrednu destinaciju za sve one koji žele pobjeći od gradske vreve i povezati se s prirodom. Njegova jedinstvena kombinacija prirodnih ljepota i ribolovnih mogućnosti čini ga mjestom koje će ostati urezano u sjećanju svakog posjetitelja.

Kako doći do Boračkog jezera?


Do Boračkog jezera možete stići iz više smjerova, ovisno o vašoj lokaciji i željenom pristupu. Evo nekoliko putanja koje možete slijediti kako biste došli do ovog prekrasnog jezera:

  1. Iz Konjica: Najčešći način dolaska do Boračkog jezera je iz Konjica. Pratite putokaze prema jezeru. Put iz Konjica vodi krivudavom cestom koja vodi kroz spektakularne planinske predjele. Ova ruta je lako dostupna i omogućuje vam da uživate u vožnji kroz prirodne ljepote regije.
  2. Iz Sarajeva preko planine Bjelašnice: Ako dolazite iz Sarajeva, također možete odabrati put preko planine Bjelašnice. Ova ruta pruža spektakularne panoramske poglede na planine i jezero. Put će vas voditi kroz planinske prolaze i predivne krajolike.
  3. Iz Sarajeva preko planine Visočice: Druga opcija iz Sarajeva je put preko planine Visočice. Ova ruta također nudi prekrasne pejzaže i omogućuje vam da istražujete prirodne ljepote regije dok putujete prema jezeru.