Home Upoznaj Bosnu i Hercegovinu Upoznajte Treskavicu skriveni dragulj BiH

Upoznajte Treskavicu skriveni dragulj BiH

108
0
Treskavica
Treskavica

Treskavica, jedan od najimpresivnijih planinskih masiva Bosne i Hercegovine, krije u sebi prirodne čarolije koje će zaintrigirati svakog zaljubljenika u prirodu i planinarenje. Ovaj netaknuti biser smješten je jugozapadno od Sarajeva i predstavlja raj za sve ljubitelje divlje prirode, planinarenja i avanturističkih izazova.

Središnji dragulj Treskavice je Veliko Jezero, prirodno čudo koje plijeni svojom ljepotom i mističnošću. Ovo jezero se nalazi na visini od oko 1.500 metara nadmorske visine i okruženo je spektakularnim vrhovima i šumama, stvarajući slikovitu kulisu koja ostavlja bez daha.

Veliko Jezero je zapravo ledničko jezero, što znači da je nastalo tokom posljednjeg ledenog doba i ima svoj karakterističan oblik. Njegova površina je prekrivena kristalno čistom vodom, koja se presijava u nijansama plave i zelene boje. Ova prirodna oaza mira idealna je za opuštanje i bijeg od užurbanosti svakodnevnog života.

Jezero je okruženo šumama bukve i jele te brojnim planinskim stazama koje vode do vrhova Treskavice. Planinari će ovdje pronaći svoj raj, jer masiv Treskavice nudi različite razine težine staza, od laganih šetnji do izazovnih uspona na najviše vrhove. Popularni vrhovi poput Zec, Tisovica i Hranisava nude spektakularne poglede na jezero i okolne planine.

Veliko Jezero na Treskavici nije samo raj za planinare, već i za ljubitelje ribolova. Ovdje ćete moći uživati u ribarenju i uhvatiti svoju večeru u mirnom okruženju. Mir, tišina i blizina prirode čine ovu aktivnost posebno opuštajućom.

Ako želite provesti noć pod zvijezdama i doživjeti potpuno iskustvo u divljini, Veliko Jezero nudi i mogućnost kampiranja. Postavljanje šatora uz obalu jezera i spavanje uz zvuke prirode će vam pružiti nezaboravno iskustvo.

Iako Treskavica i Veliko Jezero nude izazove i avanture, važno je napomenuti da se radi o divljem i nepristupačnom terenu, pa je planiranje i priprema neophodna. Preporučuje se da se pridržavate planinarskih pravila i budete ekološki svjesni kako biste sačuvali ovo predivno prirodno okruženje.

U konačnici, Treskavica i Veliko Jezero predstavljaju neotkriveni raj za one koji traže autentično prirodno iskustvo. Ovdje se susreću netaknuta priroda, spektakularni planinski vrhovi i tišina, pružajući vam priliku za bijeg od svakodnevnog života i povezivanje s prirodom na najintimnijem nivou.