Home Upoznaj Bosnu i Hercegovinu Zašto trebate posjetiti Bihać

Zašto trebate posjetiti Bihać

189
0
Bihac

Bihać je grad smješten na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, na samom ulazu u Nacionalni park Una, koji privlači turiste svojom prirodnom ljepotom. Osim parka, Bihać i okolina nude mnoštvo turističkih atrakcija, uključujući kulturne znamenitosti, avanturističke aktivnosti i gastronomsku ponudu.

Evo nekoliko turističkih lokacija u Bihaću koje biste mogli posjetiti:

 1. Nacionalni park Una: Nacionalni park Una je jedan od najljepših prirodnih parkova u Europi, poznat po kristalno čistim rijekama i slapovima. Park je idealan za avanturiste, planinare, ribolovce i ljubitelje prirode.
 2. Stari grad Bihać: Stari grad Bihać je jedna od glavnih turističkih atrakcija grada. Izgrađen je u 13. stoljeću i nalazi se na vrhu brda iznad rijeke Une. Posjetitelji mogu razgledati ostatke zidina i kule te uživati u prekrasnom pogledu na grad.
 3. Velika i Mala pećina: Velika i Mala pećina su speleološke atrakcije koje se nalaze nedaleko od Bihaća. Posjetitelji mogu uživati u razgledavanju prekrasnih pećinskih formacija i podzemnih jezera.
 4. Una rafting: Bihać se smatra jednim od najboljih mjesta za rafting u Bosni i Hercegovini. Na rijeci Uni možete uživati u raftingu i adrenalinskim aktivnostima poput skakanja u rijeku.
 5. Etno selo Stanišići: Etno selo Stanišići je jedan od najpopularnijih turističkih odredišta u okolici Bihaća. Selo nudi autentično iskustvo ruralnog života u Bosni i Hercegovini, s kućama i zgradama iz 19. stoljeća.
 6. Muzej grada Bihaća: Muzej grada Bihaća nalazi se u staroj gradskoj jezgri i prikazuje povijest grada kroz razne izložbe i artefakte.
 7. Štrbački buk: Štrbački buk je jedan od najljepših i najimpresivnijih slapova u Nacionalnom parku Uni. Slap se sastoji od nekoliko kaskada koje se spajaju u jedan veliki vodopad.
 8. Restorani i kafići: Bihać nudi raznoliku gastronomsku ponudu, uključujući tradicionalnu bosansku kuhinju, ali i internacionalne specijalitete. U gradu se nalaze brojni restorani i kafići u kojima možete uživati u hrani i piću.

Pored nabrojanih poznatih turističkih mjesta Bihać i okolica nude još mnoštvo drugih zanimljivih mjesta koja biste mogli posjetiti. Evo nekih od njih:

 1. Krka: Krka je rijeka koja teče kroz Bihać i koja se ulijeva u rijeku Unu. Rijeka nudi mogućnost plivanja, ribolova i drugih aktivnosti na vodi.
 2. Japodska nekropola: Japodska nekropola nalazi se nedaleko od Bihaća i jedno je od najvažnijih arheoloških nalazišta u regiji. Nekropola datira iz razdoblja od 4. do 2. stoljeća prije Krista i obuhvaća više od 300 grobnica.
 3. Kozara: Kozara je planina smještena nedaleko od Bihaća, koja nudi mogućnosti za planinarenje, šetnje i razne druge aktivnosti na otvorenom. Na Kozari se nalazi i Spomenik borcima NOB-a, koji je pod zaštitom UNESCO-a.
 4. Toplice u Dvoru: Toplice u Dvoru su termalni izvori koji se nalaze oko 30 km od Bihaća. Izvori su poznati po svojim ljekovitim svojstvima i idealni su za opuštanje i relaksaciju.
 5. Ostaci srednjovjekovnih utvrda: U okolici Bihaća nalazi se nekoliko srednjovjekovnih utvrda koje su vrijedne posjeta, poput utvrde Ostrožac koja se nalazi na rijeci Uni.
 6. Gastro-ture: Bihać i okolica poznati su po bogatoj gastronomskoj ponudi, pa biste mogli isplanirati gastro-turu i posjetiti neke od lokalnih restorana i proizvođača hrane.
 7. Razne sportske aktivnosti: Osim raftinga i drugih aktivnosti na rijeci Uni, u Bihaću i okolici možete uživati u drugim sportskim aktivnostima, poput biciklizma, planinarenja, jahanja i ribolova.

Sve u svemu, Bihać je mjesto koje nudi raznoliku ponudu za turiste i svakako vrijedi posjetiti kako biste istražili sve što ovaj prekrasan grad i njegova okolica imaju za ponuditi.