Home Upoznaj Bosnu i Hercegovinu Najbolje rijeke za rafting u BiH

Najbolje rijeke za rafting u BiH

293
0
Rafing na uni
Rafing na uni

Bosna i Hercegovina je zemlja koja obiluje prirodnim ljepotama, a rijekama za rafting nudi jedno od najuzbudljivijih iskustava u ovoj regiji. Bez obzira da li ste početnik ili iskusni rafting entuzijasta, BiH ima nekoliko rijeka koje će zadovoljiti sve vaše potrebe i želje.

Jedna od najpopularnijih rijeka za rafting u BiH je Neretva. Ova rijeka teče kroz Hercegovinu, a popularna ruta za rafting počinje u Konjicu i završava u gradu Jablanici. Na ovoj ruti postoje različiti dijelovi, od blažih do ekstremnih dionica, što je čini prikladnom za sve nivoe iskustva. Osim toga, vožnja niz ovu rijeku pruža nevjerojatan pogled na okolnu prirodu i planine.

Još jedna popularna rijeka za rafting u BiH je Una. Ova rijeka teče kroz zapadnu Bosnu i Hercegovinu i poznata je po svojim kristalno čistim vodama i spektakularnim vodopadima. Ruta za rafting na Uni počinje u gradu Bihaću i obično traje oko tri sata. Ovo je idealna ruta za početnike, jer nudi ne previše ekstremne dionice, ali i iskusne rafting entuzijaste, jer nudi izazovnije dionice s brzim protokom.

Druga rijeka koju vrijedi istražiti za rafting u BiH je Vrbas. Ova rijeka teče kroz sjevernu Bosnu i Hercegovinu i poznata. Ruta za rafting na Vrbasu počinje u gradu Banja Luka i obično traje oko tri sata. Ovo je ruta za iskusne rafting entuzijaste, jer nudi izazovne dionice s brzim protokom, strmim padinama i preprekama.

Sve tri rijeke su dostupne tijekom cijele godine, ali najbolje vrijeme za rafting u BiH je od travnja do listopada, kada je vrijeme najugodnije i vodostaj rijeke optimalan. Bez obzira na to koju rutu odaberete, rafting u BiH je jedinstveno iskustvo koje će vam ostati u sjećanju cijelog života.

Koja je cijena raftinga u BiH?

Cijena raftinga u Bosni i Hercegovini može varirati ovisno o mnogim faktorima, kao što su dužina rute, sezona, broj ljudi u grupi, oprema koju koristite i usluge koje uključuje vaš aranžman za rafting.

U prosjeku, cijena rafting ture u BiH može se kretati između 25 i 50 eura po osobi. Ovo uključuje obično opremu za rafting, poput kaciga, prsluka i vesla, kao i transport do mjesta odakle počinje tura i povratak na polaznu lokaciju. Neke agencije također mogu uključiti i ručak ili pauzu za jelo tijekom ture.

Međutim, cijena raftinga može varirati od agencije do agencije, pa se preporučuje da istražite različite opcije prije nego što se odlučite za rezervaciju. Također je važno imati na umu da cijene mogu biti više u sezoni, osobito tijekom vikenda, kada je veća potražnja za raftingom.

U svakom slučaju, rafting u BiH može biti izvrsna vrijednost za novac, jer ćete doživjeti nezaboravno iskustvo i upoznati prirodnu ljepotu zemlje na novi i uzbudljiv način.