Šta trebate posjetiti u Bihaću

Šta trebate posjetiti u Bihaću

You are currently viewing Šta trebate posjetiti u Bihaću

Bihać, smješten na rijeci Uni u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, grad je bogate historije, prirodnih ljepota i kulturnih znamenitosti. Ovaj gradić, koji se često naziva “grad na Uni,” privlači posjetioce svojom autentičnošću i neodoljivim šarmom. Bez obzira jeste li ljubitelj prirode, historije ili jednostavno želite istražiti nova mjesta, Bihać ima mnogo toga za ponuditi. Ovdje je detaljan vodič kroz sve što trebate vidjeti u ovom prekrasnom gradu.

1. Nacionalni park Una

Nacionalni park Una je bez sumnje jedna od najvećih atrakcija u Bihaću i okolini. Park se prostire na površini od preko 19.800 hektara, a njegova glavna atrakcija je rijeka Una, jedna od najčistijih rijeka u Evropi. Rijeka Una poznata je po svojoj smaragdno zelenoj boji i brojnim slapovima koji ostavljaju bez daha.

  • Štrbački buk: Ovaj veličanstveni vodopad visok je 24,5 metara i predstavlja pravu prirodnu čaroliju. Štrbački buk je idealno mjesto za ljubitelje fotografije, ali i avanturiste koji uživaju u raftingu na rijeci Uni.
  • Mlinčići u Martin Brodu: Martin Brod je malo selo u Nacionalnom parku Una poznato po svojim mlinovima na vodi. Ovi tradicionalni mlinovi pružaju uvid u stari način života i tehnike mlevenja žita, a okolni pejzaž je savršen za opuštajuće šetnje.
  • Unac: Unac je pritoka Une i prolazi kroz pitome doline i kanjone, stvarajući predivne prizore koji su idealni za planinarenje i istraživanje.

2. Stari Grad Ostrožac

Tvrđava Ostrožac, koja se uzdiže iznad doline rijeke Une, jedna je od najimpresivnijih historijskih građevina u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Ova srednjovjekovna tvrđava datira iz 13. stoljeća i pruža prekrasan pogled na okolnu prirodu.

  • Dvorac Kapetanović: Unutar zidina tvrđave nalazi se i dvorac iz 16. stoljeća koji je pripadao porodici Kapetanović. Dvorac je izuzetno dobro očuvan i predstavlja pravi dragulj za ljubitelje historije i arhitekture.
  • Manifestacije: U ljetnim mjesecima, tvrđava Ostrožac domaćin je brojnih kulturnih događaja, uključujući koncerte, kazališne predstave i izložbe, što dodatno obogaćuje iskustvo posjete.

3. Japodski otoci

Japodski otoci su skupina riječnih otočića na Uni, smještenih nedaleko od Bihaća. Ime su dobili po starom ilirskom plemenu Japodi, koje je nekada naseljavalo ovaj prostor. Danas su Japodski otoci popularno turističko odredište zbog svoje izuzetne ljepote i bogatstva flore i faune.

  • Pješačke staze: Otočići su povezani mostovima, a šetnja kroz ovo područje pruža priliku za istraživanje netaknute prirode. Tu su i brojne staze za bicikliste.
  • Eko-turizam: Japodski otoci su savršeno mjesto za eko-turizam, s brojnim aktivnostima poput ribolova, vožnje čamcem, ili jednostavno uživanja u prirodi.

4. Fethija džamija

Fethija džamija je najpoznatija džamija u Bihaću, ali i jedna od najstarijih u Bosni i Hercegovini. Ova jedinstvena građevina izvorno je bila katolička crkva, sagrađena u 13. stoljeću, koja je kasnije, u osmanskom periodu, pretvorena u džamiju.

  • Gotička arhitektura: Fethija džamija je jedinstvena po svojoj gotičkoj arhitekturi, što je čini izuzetno važnim historijskim spomenikom. Unutrašnjost džamije čuva brojne detalje iz vremena kada je bila crkva, uključujući natpise i freske.

5. Kapetanova kula

Kapetanova kula je historijska građevina koja se nalazi u samom centru Bihaća. Ova kula, koja datira iz osmanskog perioda, nekada je služila kao rezidencija bihaćkih kapetana i vojni objekt.

  • Muzej Unsko-sanskog kantona: Danas je Kapetanova kula pretvorena u muzej u kojem se čuva bogata zbirka arheoloških, etnoloških i historijskih eksponata koji svjedoče o bogatoj prošlosti ovog kraja.

6. Unska pruga

Unska pruga je jedna od najljepših željezničkih linija u ovom dijelu Evrope. Prolazi kroz prekrasne pejzaže uz rijeku Unu, kroz planine i kanjone, pružajući nezaboravne prizore putnicima.

  • Vozom kroz prirodu: Iako se danas ovaj voz koristi uglavnom u turističke svrhe, vožnja njime je prava avantura koja nudi pogled na neke od najljepših dijelova Nacionalnog parka Una.

7. Spomen park Garavice

Spomen park Garavice, koji se nalazi nedaleko od Bihaća, posvećen je žrtvama fašizma iz Drugog svjetskog rata. Ovaj park je mjesto sjećanja, ali i mirno mjesto za posjetitelje koji žele provesti vrijeme u prirodi.

  • Memorijalni kompleks: U parku se nalazi niz spomenika i memorijalnih ploča koje podsjećaju na stradanja u Drugom svjetskom ratu. Okruženje parka je predivno uređeno, s brojnim stazama za šetnju i klupama za odmor.

8. Rafting na Uni

Za ljubitelje adrenalinskih sportova, rafting na rijeci Uni je nezaobilazna aktivnost. Una nudi raznolike brzace, što čini rafting ovdje jednim od najboljih u regiji.

  • Sezona raftinga: Sezona raftinga na Uni traje od proljeća do jeseni, a različite dionice rijeke nude različite nivoe izazova, pa čak i početnici mogu uživati u ovoj aktivnosti.

9. Stari mostovi i kule

Bihać je grad mostova, a svaki od njih priča svoju priču. Najpoznatiji mostovi uključuju Gradski most, koji povezuje staru jezgru grada s ostalim dijelovima, te Tophana most, izgrađen u osmanskom periodu.

  • Gradska kula: Pored mostova, u Bihaću se nalazi i nekoliko historijskih kula koje su bile dio nekadašnjeg fortifikacijskog sistema grada. One pružaju zanimljiv uvid u odbrambenu arhitekturu prošlih stoljeća.

10. Zeleni otoci i Adi

Rijeka Una, koja protiče kroz Bihać, stvorila je niz zelenih otoka i ada koje su omiljene destinacije za izlete, piknike i kupanje u ljetnim mjesecima. Ovi otoci su oaza mira i zelenila, idealni za opuštanje i bijeg od gradske vreve.

  • Izletišta: Mnogi od ovih otoka su opremljeni za posjetitelje, s piknik stolovima, roštiljima i stazama za šetnju. Posebno su popularni među porodicama koje traže miran i siguran prostor za djecu.

Bihać je grad bogat historijom, kulturom i prirodnim ljepotama. Bez obzira da li ste u potrazi za avanturom u prirodi, istraživanjem historijskih znamenitosti ili jednostavno želite uživati u miru i tišini rijeke Une, Bihać nudi nešto za svakoga. Ovaj vodič pokriva samo dio onoga što možete doživjeti u Bihaću, a svaki posjet ovom šarmantnom gradu donijet će vam nove i nezaboravne uspomene.

Leave a Reply