Home Upoznaj Bosnu i Hercegovinu Gdje kampovati u Bosni i Hercegovini?

Gdje kampovati u Bosni i Hercegovini?

93
0
Prokosko jezero
Prokosko jezero

Bosna i Hercegovina, prekrasna zemlja u jugoistočnoj Europi, nudi beskrajne mogućnosti za kampiranje za ljubitelje prirode i avanturiste. Ova zemlja je dom prekrasnih planinskih krajolika, netaknutih šuma, kristalno čistih rijeka i jezera te raznolike flore i faune. Evo nekoliko informacija o najboljim mjestima za kampiranje u BiH i što možete očekivati tijekom svog boravka:

1. Nacionalni park Sutjeska: Nacionalni park Sutjeska, smješten na jugozapadu zemlje, dom je nevjerojatne prirodne raznolikosti. Ovdje možete kampirati u blizini prekrasnih kanjona, planinskih vrhova i rijeka. Planinarenje, vožnja biciklom, obilazak špilja i promatranje divljih životinja samo su neke od aktivnosti koje možete uživati u ovom parku.

2. Nacionalni park Una: Nacionalni park Una, smješten na sjeverozapadu zemlje, poznat je po svojim kristalno čistim rijekama i vodopadima. Kampirajte uz obalu rijeke Une i probudite se uz zvuk tekuće vode. Ovdje možete uživati u aktivnostima poput raftinga, kanjoninga, ribolova i planinarenja.

3. Planine Prenj i Jahorina: Planine Prenj i Jahorina pružaju nevjerojatne mogućnosti za kampiranje. Ovi planinski lanac često je prekriven snijegom tijekom zime i nudi izazovne staze za planinarenje tijekom ljeta. Kampiranje na tim planinama omogućuje vam divne poglede na okolne vrhove.

4. Jablaničko jezero: Jablaničko jezero, smješteno jugozapadno od Sarajeva, pruža mirno okruženje za kampiranje. Okruženo šumom i planinama, jezero je idealno mjesto za ljubitelje ribolova, vožnje kanuima i opuštanje uz kampfire uz zalazak sunca.

5. Nacionalni park Kozara: Nacionalni park Kozara, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, ima prekrasne šumske prostore pogodne za kampiranje. Ovdje možete istraživati planine, šetati šumskim stazama i uživati u pikniku uz jezera. Park nudi i obilje divljih životinja i ptica za promatranje.

6. Nacionalni park Blidinje: Nacionalni park Blidinje, u središnjem dijelu zemlje, poznat je po svojoj divljoj i netaknutoj prirodi. Kampiranje u ovom parku omogućava vam upoznavanje s endemskim vrstama flore i faune. Osim toga, planinski vrhovi u blizini pružaju priliku za planinarenje i panoramske poglede.

7. Obala Jadranskog mora: Na obali Jadranskog mora, posebno duž obale Neuma, možete kampirati na šljunčanim plažama i uživati u čarima mora i sunca. Ovdje možete provesti dane plivanjem, ronjenjem i istraživanjem obalnih gradova.

8.Boračko jezero: Boračko jezero, smješteno na predivnoj planini Prenj u Bosni i Hercegovini, predstavlja pravi dragulj prirode. Kampiranje na Boračkom jezeru pružit će vam fenomenalan pogled tokom vreli ljetnih noći.

9. Prokoško jezero: Prokoško jezero je prirodno jezero u centralnoj Bosni i Hercegovini, smješteno na nadmorskoj visini od oko 1630 metara, na području planine Vranice. Fenomenalan je osjećaj probuditi se u šatoru na ovom jezeru uz zvuke prirode.

10. Blagaj: Najpopularnije mjesto za kampiranje u Blagaju je kamp Buna, koji se nalazi uz rijeku Bunu. Ovaj kamp nudi kampiranje u prirodnom okruženju pored rijeke, što pruža osvježavajuću atmosferu i prekrasan pogled na okolne planine i pejzaže. Kamp Buna opremljen je osnovnim sadržajima poput sanitarnih čvorova i tuševa te je idealno polazište za istraživanje obližnjeg manastira Blagaj, poznatog po svojoj arhitekturi i kulturnom značaju.

Prilikom kampiranja u Bosni i Hercegovini, važno je slijediti pravila i upute lokalnih vlasti i parkova kako biste očuvali prirodno okruženje. Budite odgovorni prema prirodi i ostavite mjesto gdje ste kampirali čistim.

U Bosni i Hercegovini, kampiranje nije samo način za otkrivanje prirodnih ljepota, već i prilika za povezivanje s lokalnim stanovništvom, upoznavanje bogate kulture i tradicije te stvaranje nezaboravnih uspomena u prekrasnom prirodnom okruženju.