Home Upoznaj Bosnu i Hercegovinu Prokoško jezero je jedno od najljepših jezera u BiH

Prokoško jezero je jedno od najljepših jezera u BiH

159
0
Prokosko Jezero
Prokosko Jezero

Prokoško jezero je prirodno jezero u centralnoj Bosni i Hercegovini, smješteno na nadmorskoj visini od oko 1630 metara, na području planine Vranice. Ovo prekrasno jezero je dugotrajni izvor vode za stanovnike ovog područja, a također predstavlja omiljenu destinaciju za turiste i ljubitelje prirode.

Prokoško jezero se smatra jednim od najljepših planinskih jezera u Bosni i Hercegovini. Okruženo je netaknutom prirodom i visokim planinama, a u neposrednoj blizini se nalazi i Nacionalni park “Vranica”, koji čuva ovo područje od ljudskog utjecaja i očuvava njegovu prirodnu ljepotu. Jezero je prilično veliko, a njegova površina iznosi oko 300 hektara.

Ljepota jezera i okolnih planina privlače brojne turiste koji uživaju u šetnji oko jezera, planinarenju, ribolovu ili jednostavno opuštanju u netaknutoj prirodi. Uz to, jezero je pogodno za plivanje tijekom toplijih mjeseci, iako se voda može činiti hladnom jer je temperatura vode rijetko iznad 15 stupnjeva Celzijusa.

U neposrednoj blizini jezera nalazi se i nekoliko malih planinskih sela u kojima se posjetitelji mogu upoznati s tradicionalnim načinom života i kulturom stanovnika ovog područja. Također, u blizini jezera se nalazi i stari kameni most koji predstavlja kulturnu baštinu ovog područja.

Turisti mogu pristupiti Prokoškom jezeru automobilom, putem asfaltirane ceste koja povezuje okolna sela s jezerom. U blizini jezera nalazi se i parking za automobile. Put do jezera može biti izazovan, jer cesta prolazi kroz visoke planine i uske prolaze, no pogled na okolnu prirodu i jezero vrijedi truda.

Prokoško jezero predstavlja jedno od najljepših mjesta u Bosni i Hercegovini za posjetitelje koji žele uživati u netaknutoj prirodi i opustiti se u mirnom okruženju. Ovo prekrasno jezero, okruženo planinama i netaknutom prirodom, pruža jedinstveno iskustvo koje turisti neće zaboraviti.

Na Prokoškom jezeru postoje razne aktivnosti koje posjetitelji mogu obaviti kako bi upotpunili svoj boravak i iskoristili što više vremena na ovom prekrasnom mjestu.

Jedna od najpopularnijih aktivnosti na jezeru je ribolov. Jezero je bogato različitim vrstama riba, uključujući pastrmku, jezersku potočnu pastrmku, klen i druge vrste riba. Ribolov je moguć tijekom cijele godine, osim u periodu od 15. novembra do 15. marta, kada je ribolov zabranjen radi reprodukcije ribljeg fonda.

Također, planinari mogu uživati u mnogobrojnim stazama koje okružuju jezero i Vranicu. Postoje razne planinarske rute i staze koje su pogodne za različite razine iskustva, od laganih šetnji do izazovnih planinarskih uspona. Na stazama se može vidjeti prekrasan pogled na okolne planine i jezero, što čini ovaj doživljaj još impresivnijim.

Za ljubitelje avanturizma, na Prokoškom jezeru postoji mogućnost iznajmljivanja kanua, kajaka i pedalina kako bi se istražilo jezero iz blizine. Ovo je izvrsna aktivnost koja će posjetiteljima omogućiti da uživaju u prirodi na jedinstven i uzbudljiv način.

Za one koji se žele opustiti i uživati u mirnom okruženju, na Prokoškom jezeru se nalazi nekoliko kafića i restorana koji poslužuju tradicionalna bosanska jela, a sve to uz prekrasan pogled na jezero.

Na kraju, posjetitelji Prokoškog jezera mogu posjetiti i obližnje kulturne znamenitosti, poput crkve sv. Ivana, jedne od najstarijih crkava u Bosni i Hercegovini. Ova crkva datira iz 14. stoljeća i predstavlja kulturno blago ovog područja.

Ukratko, Prokoško jezero nudi mnogo aktivnosti i doživljaja za sve posjetitelje. Od ribolova, planinarenja, istraživanja jezera iz blizine, do opuštanja u restoranima i posjeti kulturnim znamenitostima, posjetitelji će imati mnogo razloga zašto se vratiti na ovo prekrasno mjesto.

Zašto trebate posjetiti Bihać?