Home Vijesti Kako najlakše naučiti skijati

Kako najlakše naučiti skijati

388
0
skijanje jahorina
skijanje jahorina

Veliki broj ljudi još nije naučio skijati, a ima želju za time. Kroz vodić naših savjeta, pokušati ćemo vam pojasniti kako da to najbrže savladate.

Skijanje je kao i vožnja biciklom, kada jednom savladate više nikada ne zaboravite. Početak skijanja je za svakoga u glavi težak, pa njemu pristupa kao nekoj velikoj bitci. Prvi put kada stanete na skije, bićete ukručeni, tijelo je u grču i skeptični ste. Iako ovo zvuči zastrašujuće skijanje zaista nije strašno i nije toliko teško savladati.

Prije nego što krenete učiti skijati, morate shvatiti da to nećete sigurno savladati u jednom danu. Prvi dan kod učenja skijanja zahtjeva strpljenje.

Ono što je važno je dobra priprema za skijanje, to podrazumijeva najprije iskusnog skijaša ili instruktora pored vas, kako bi što prije savladali osnovne pojmove. Pored ove činjenice jako bitno je izabrati opremu za skijanje, a ona čini skije, pravilno odabrane pancerice, štapove, skijaške naočare, skijaško odijelo, rukavice, a po mogućnosti i kacigu.

Kada se odlučite na odabir skija, trebate obratiti pažnju da se prilagode vašoj visini i težini. Nepisano pravilo kod odabira skija glasi da skije po dužini trebaju da budu između nosa i brade.

Odabrali smo odjeću, skije i prateću opremu pa sada krenimo na prve lekcije:

Za prvi put vam nisu potrebni skijaški štapovi jer ćete bez njih lakše držati ravnotežu. Prije nego što krenete da stanete na skije, dobro bi bilo da u pancericama prošetate po snijegu kako bi se navikli na njihovu veličinu. Kada ste to uradili, stajete na skije ali pazite na ravnotežu i položaj vašeg tijela.

Nikada se ne naginjite previše naprijed i morate uvijek držati ruke ispred vas. Na samom početku učenja skijanja, najvažnije je da naučite kako da kontrolišete brzinu kada se spuštate niz brdo, a usporavanje na skijama ćete napravit tako što ćete noge, odnosno skije staviti u položaj trokuta. To podrazumjeva da se vrhovi skija dodiruju.

Kada želite da se zaustavite na skijama, radite isto samo se morate oduprjeti jače gornjim dijelom skija, tačnije pravite još jači položaj trokuta.

Skretanje na skijama se vrši tako ako želite skrenuti u desno, okrečete zlob lijeve noge prema unutra, a desnu skiju opustite i svu težinu tijela prebacujete na lijevu nogu. Nikada ne skrečite gornjim dijelom tijela jer ćete tako izgubiti ravnotežu.

Nadamo se da smo vam pojasnili osnove i početke ovog sporta, također vam preporučujemo da nikada ne učite skijati sami i pomoću tutorijala, videa pa i ovog teksta, već to radite uz instruktore.