Home Upoznaj Bosnu i Hercegovinu Selo Lukomir na Bjelašnici će vas oduševit

Selo Lukomir na Bjelašnici će vas oduševit

488
0
Lukomir BiH
Lukomir BiH

Lukomir je malo, tradicionalno selo smješteno na istočnoj strani planine Bjelašnice, nedaleko od Sarajeva. Selo je poznato po svojim prekrasnim pejzažima, netaknutoj prirodi i tradicionalnom načinu života svojih stanovnika.

Selo je jedno od najviših i najizoliranijih naselja u Bosni i Hercegovini, a njegova visinska razlika između najniže i najviše točke doseže gotovo 600 metara. Lukomir se sastoji od nekoliko manjih naselja, a najpoznatije je selo u gornjem dijelu, koje se nalazi na nadmorskoj visini od 1.469 metara i smatra se jednim od najviših stalno naseljenih naselja u BiH.

U selu se još uvijek može vidjeti tradicionalni način života stanovnika i prave ljudske vrijednosti na koje smo zaboravili. Njihove kuće su izgrađene od kamena i drveta, a okružene su prekrasnim poljima i pašnjacima na kojima se uzgajaju ovce i druge domaće životinje. U selu postoji i mala džamija koju stanovnici redovito koriste za molitve.

Lukomir je popularno odredište za turiste koji žele vidjeti autentični način života u BiH, ali i za ljubitelje prirode i planinarenja. Planina Bjelašnica i okolna područja nude prekrasne staze za pješačenje i planinarenje, a Lukomir je idealno mjesto za početak i kraj ovih avantura.

Selo je također poznato po svojim tradicionalnim obrtima i zanatima, poput izrade tradicionalne odjeće, košara, drvoreza i drvenih posuda. Ovi obrti i zanati se prenose s koljena na koljeno, a danas su postali dio turističke ponude sela.

Uz sve ovo, Lukomir je i domaćin brojnim kulturnim manifestacijama tokom ljeta, poput Sajma ovaca, festivala pjesme i igre, te takmičenja u tradicionalnim sportovima poput bacanja kamena s ramena.

Selo Lukomir na Bjelašnici je jedinstveno i nezaboravno mjesto koje kombinira prekrasnu prirodu, tradicionalni način života i kulturne atrakcije. Ako posjetite BiH, ovo selo svakako treba biti na vašoj listi mjesta koje trebate posjetiti.

U selu Lukomir postoji još nekoliko stvari koje bi turisti mogli smatrati zanimljivima:

Stare kamene kuće – U selu se nalaze stare kamene kuće, neke od kojih datiraju iz 18. stoljeća. Ove kuće su izuzetno dobro očuvane i predstavljaju sjajan primjer tradicionalne arhitekture u BiH.

Pogled na kanjon Rakitnice – Selo Lukomir nalazi se na vrhu kanjona Rakitnice, a turisti mogu uživati u prekrasnom pogledu na kanjon i okolne planine s nekoliko vidikovaca u selu.

Hrana i piće – U selu postoji nekoliko restorana i kafića koji služe tradicionalnu bosansku hranu i piće. Posebno se preporučuje probati domaći sir, jogurt, kajmak, te tradicionalno jelo zvano “begova čorba”.

Posjet staji – Mnogi turisti vole posjetiti staje u selu i vidjeti kako se uzgajaju ovce i druge domaće životinje. Također, turisti mogu kupiti tradicionalne proizvode poput vune i ručno rađenih predmeta od vune.

Planinarenje i avanturistički sportovi – Selu Lukomir je idealno polazište za brojne avanturističke aktivnosti poput planinarenja, biciklizma, raftinga i skijanja. Planina Bjelašnica nudi prekrasne staze za planinarenje i pogled na prekrasnu prirodu.

Tradicionalne manifestacije – U selu se održavaju brojne kulturne manifestacije tijekom ljeta, poput Sajma ovaca, festivala pjesme i igre te takmičenja u tradicionalnim sportovima. Ove manifestacije pružaju jedinstvenu priliku turistima da dožive tradicionalnu bosansku kulturu i običaje.

Sve ove aktivnosti i atrakcije čine selo Lukomir izvrsnim odredištem za turiste koji žele iskusiti tradicionalni način života u BiH, uživati u prekrasnoj prirodi i sudjelovati u brojnim avanturističkim aktivnostima.

 

Važno je napomenuti da selo Lukomir nije uvijek otvoreno za posjetitelje tijekom zime zbog snježnih uvjeta i loših vremenskih uvjeta na planini Bjelašnici. Najbolje vrijeme za posjet je tijekom proljeća, ljeta ili rane jeseni, kada su uvjeti najpovoljniji i kada se organiziraju brojne manifestacije i događanja u selu