Home Staze Jahorina Ski staze na Jahorini

Ski staze na Jahorini

108
0
Jahorina ski staze
Jahorina ski staze

Jahorina je poznata po svojim skijaškim stazama, a postoje različite kategorije i težine staza, što omogućava skijanju svim nivoima iskustva.

Postoje tri glavne zone skijanja na Jahorini: Ogorjelica, Poljice i Prača. Ogorjelica je najviša tačka planine, na nadmorskoj visini od oko 1.910 metara, i nudi neke od najdužih i najzahtjevnijih staza na Jahorini.

Na Ogorjelici se nalaze staze za sve kategorije skijaša, od početnika do profesionalaca. Za početnike tu su staze koje su lakše i manje strme, dok su za iskusnije skijaše na raspolaganju izazovnije i strmije staze.

Poljice se nalaze na južnom dijelu planine i nudi staze različitih težina, od lakših do srednje teških. Ova zona skijanja je idealna za porodice i rekreativne skijaše koji traže opuštajuće skijanje bez prevelikih izazova.

Staza Novak Đoković na Jahorini je jedna od najnovijih skijaških staza koja je dobila ime po svjetski poznatom teniseru iz Srbije, Novaku Đokoviću. Staza je otvorena 2020. godine i nalazi se na dijelu skijaškog centra Jahorina koji se zove “Rajska dolina”.

Staza Novak Đoković je plave kategorije, dužine 2,5 km, i namijenjena je skijašima sa srednjim nivoom vještina. Staza nudi prekrasan pogled na okolne planine, a njeni uslovi za skijanje su odlični, posebno nakon modernizacije infrastrukture na Jahorini.

Prača je najmanja zona skijanja na Jahorini i nalazi se u blizini sjevernog dijela planine. Iako je manja od drugih zona, ova zona ima nekoliko staza koje su dovoljno zahtjevne za iskusnije skijaše.

Poljice Baby – staza namijenjena za djecu i početnike, sa plavom kategorijom i dužinom od 700 metara.

Jahorina ima ukupno 20 km skijaških staza.

Kako naučiti skijati?